Airpolishing sau chiar Air-Flowing este folosit cu succes nu numai pentru prevenție în multe cabinete stomatologice, dar și în terapia parodontală. Procedura nu este, încă, inclusă în ghidurile actuale pentru tratamentul parodontitei, cu toate acestea Prof. em. Dr. Ulrich Schlagenhauf, medic parodontolog de renume internațională și fost șef al Departamentului de Parodontologie la Spitalul Universitar din Würzburg, a realizat cercetări pe parodontite și terapia parodontală de zeci de ani.
Un nou studiu al echipei Würzburg – Prof. Schlagenhauf, Dr. Jeanine V. Hess, Dr. Peggy Stölzel, Dr. Imme Haubitz și Prof. Yvonne Jockel-Schneider – a fost publicat în Decembrie 2021 în „Journal of Periodontology” în care o schemă de instrumentare subgingivală, în două etape, care implică Air-flowing a fost cercetată cu privire la câștigul de atașament. Air-Flowing este conceptul dezvoltat de compania EMS ca o sinergie a Air-flow ProphylaxisMaster, piesa de mână corespunzătoare și pudra Airflow Plus pe bază de eritritol.
În interviul cu Dr. Klaus-Dieter Bastendorf, Esslingen și Uwe Meyer, Membru al Consiliului Director la EMS (Nyon/Elveția), Schlagenhauf a vorbit, în primăvara lui 2022, despre rezultatele studiului și posibilele aplicații ale airpolishing în terapia parodontală. Pentru a face o gamă largă de principii de bază și sursele afirmațiilor sale accesibile cititorilor interesați de știință, Prof. Schlagenhauf a completat, cu amabilitate, sursele citate în studiu pentru a facilita accesul la interviu.
Prof. Schlagenhauf, vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat acestui interviu. Ați putut să confirmați ipoteza muncii Dumneavoastră – acel țesut de granulație din pungile infraosoase adânci este capabil să se autoregenereze?
Prof. Dr. Ulrich Schlagenhauf: Ipoteza studiului pentru investigația noastră a fost că țesutul de granulație de la baza pungilor gingivale infraosoase profunde, care se modifică prin inflamație, reprezintă o matrice tisulară demineralizată cu capacitatea de a se autoregenera în urma îndepărtării mecanice a plăcii bacteriene subgingivale care acționează ca factor inductor de inflamație.
Curățarea subgingivală regulată a leziunilor parodontale profunde prin detartraj și planare radiculară (SRP) distruge inevitabil integritatea tridimensională a acestei matrice tisulare — și, prin urmare, de asemenea, potențialul de vindecare completă?
Observasem clinic, anterior, că astfel de regenerare spontană a defectelor infraosoase profunde a apărut la mai mulți pacienți de-ai mei cu parodontită, ale căror pungi parodontale le tratasem cu pudre slab abrazive precum pudra EMS Plus (eritritol) și prin îndepărtarea mecanică blândă a tartrului subgingival. Într-un studiu clinic controlat, am evaluat acum această ipoteză la 44 de pacienți cu parodontită Stadiul III/Grad B sau C netratată.
În grupul de testare, s-a efectuat terapia anti-infecțioasă în zona subgingivală doar cu Airflow Prophylaxis Master (unitate cu jet de pulbere) folosind pudra slab abrazivă EMS Plus. Acest protocol însemnând că tartrul subgingival existent a fost intenționat curățat doar de placa bacteriană moale, aderentă, în timp ce tartrul nu a fost eliminat. În grupul de control, cu toate acestea, a fost folosită o metodă de curățare general acceptată folosind detartraj și chiurete conform ghidurilor actuale.
Întrucât detartrajul și planarea radiculară reprezintă standardul actual pentru terapia bolii parodontale, era necesar, din motive de etică, ca tartrul subgingival să fie eliminat prin detartraj și planare radiculară în grupul de testare după un interval inițial de vindecare de 28 de zile. Din acest moment, suprafețele rădăcinilor din ambele grupuri au fost, prin urmare, comparabile din punct de vedere al lipsei depozitelor bacteriene mineralizate și moi.
Cu toate acestea, presupunerea noastră că terapia inițială limitată la curățarea gingivală, mai puțin invazivă, cu jet de pudră ar duce la un câștig îmbunătățit al atașamentului nu a putut fi dovedită la sfârșitul studiului, după șase luni.
Statistic, nu a putut fi observat un avantaj al abordării noastre de curățare în două etape în termenii unui câștig în ceea ce privește atașamentul.
Cu toate acestea, o analiză detaliată a procesului de vindecare, de-a lungul timpului, a arătat că vindecarea inflamației parodontale în primele 28 de zile a avut loc fără diferențe semnificative în ambele grupuri.
Cu alte cuvinte, deși tartrul subgingival nu a fost îndepărtat în grupul de testare și pungile parodontale au fost curățate doar de placa bacteriană, scăderea inflamației subgingivale, exprimată prin scădere numărului de pungi parodontale cu sângerare la sondare, a fost la fel de pronunțată în ambele grupuri experimentale. Aceasta este, în sine, o observație remarcabilă, pentru că mulți parodontologi încă acordă o importanță primordială instrumentării mecanice intensive a suprafețelor radiculare, îndepărtând astfel mecanic, complet, cementul acoperit de tartrul subgingival și placă.
Noul ghid de parodontită S3 de la Societatea Germană de Parodontologie (DG PARO) bazat pe orientările EFP din 2018 a comentat și instrumentarea subgingivală „detartraj versus non-detartraj”. Literatura disponibilă pe acest subiect este destul de limitată. Nu ați adus o contribuție semnificativă, cu munca Dumneavoastră, după rezultatele de la 28 de zile?
Schlagenhauf: Da, cred că datele noastre vor oferi noi moduri de gândire. În orice caz, deoarece studiul nostru a fost publicat recent, constatările rezultate nu au putut fi încă incluse în ghidurile actuale.
Rezultatele, mai ales cele la 28 de zile, arată că folosirea doar a Airflow-ului, ca terapie inițială, atinge aceleași rezultate ca SRP clasic. Ar fi posibil pentru noul sistem Perioflow — creat special pentru pungile parodontale profunde cu o adâncime mai mare de patru milimetri — să obțină rezultate mai bune?
Schlagenhauf: În principiu ne putem imagina, cu siguranță, acest lucru și asta ar reprezenta o posibilă slăbiciune a ideii studiului nostru. Cu toate acestea, introducerea vârfului în punga parodontală poate duce, de asemenea, la un stres mecanic suplimentar asupra țesutului moale inflamat, motiv pentru care în studiul actual am aplicat pudra Plus doar paragingival, adică dinspre exteriorul pungii în pungă.
Un studiu pe termen mai lung este planificat!
În parodontologie, antibioticele sunt adesea folosite ca adjuvant în pungile parodontale adânci — ar fi indicat un alt grup cu terapie antibiotică adjuvantă?
Schlagenhauf: Acesta este un punct important. Toți pacienții din studiul nostru au prezentat multiple pungi parodontale profunde cu o adâncime de sondare ≥ 6 milimetri. Astfel, ei au reprezentat o cohortă de studiu cu o intensitate ridicată a bolii, în care utilizarea adjuvantă a antibioticelor sistemice, concomitent cu o curățare mecanică a pungilor, a îmbunătățit în mod semnificativ vindecarea inflamației parodontale, care altfel poate fi de obicei controlată satisfăcător doar printr-o combinație de chiuretaj închis și deschis chirurgical.
Ar avea sens să studiem comparativ grupul Airflow pe o perioadă mai lungă de timp, asumând că comitetul de etică ar fi de acord cu o astfel de abordare? Cât timp ar trebui să dureze un astfel de studiu ca să se obțină rezultate relevante?
Schlagenhauf: Analiza noastră asupra procesului de vindecare în ambele grupuri experimentale a arătat că curățarea și debridarea suprafețelor radiculare subgingivale cu chiurete, așa cum s-a realizat și în lotul de testare după 28 de zile, nu a accelerat vindecarea în grupul de testare, ci mai degrabă a împiedicat-o în comparație cu grupul de control.
Motivele nu sunt clare. Știm că procesul de vindecare parodontal progresează lent și că remodelarea proceselor din parodonțiu sunt adesea incomplet finalizate, chiar și după un an.
Tratamentul mecanic inevitabil traumatic al suprafețelor radiculare subgingivale în acest stadiul al vindecării poate să fi avut un efect negativ semnificativ asupra acestor procese. Prin urmare, în studiile de urmărire planificate, intenționăm să extindem la trei luni intervalul între curățarea Airflow minim-invazivă cu jet de pudră și îndepărtarea mecanică ulterioară a plăcii bacteriene mineralizată.
Deoarece vindecarea inițială a țesuturilor moi ale pacienților tratați doar cu jet de pudră de curățare în studiul actual a fost absolut la fel în comparație cu grup de control tratat prin detartraj și planare radiculară, după cum s-a menționat anterior, o astfel de abordare cu siguranță nu ar prezenta niciun risc relevant pentru sănătatea pacienților participanți la studiu.
Considerați jetul de pudra la actualizarea ghidurilor
Există o serie de publicații care demonstrează că Airflow este util ca adjuvant în terapia antiinfecțioasă. Cu toate acestea, EFP și DG PARO nu menționează procedura în ghidurile lor?
Schlagenhauf: Este într-adevăr neobișnuit ca, în ciuda unor baze de date largi, disponibile, nici Airflow și nici alte proceduri de curățare cu jet de pudră nu sunt menționate în ghidurile emise de EFP și DG PARO, în timp ce beneficiile clinice ale altor proceduri terapeutice alternative, precum aplicarea adjuvantă a laserelor sau terapia fotodinamică, au fost temeinic evaluate în meta-analize. Din păcate nu știu motivele pentru asta.
Cu toate acestea, voi lucra activ pentru a face o schimbare în momentul actualizărilor regulate ale ghidurilor.
Rezultatele la 28 de zile ar putea avea, de asemenea, un impact asupra abordării pe termen lung a terapiei parodontale de susținere. Este posibil ca, în viitor, gestionarea plăcii bacteriene supra şi subgingival cu Airflow să se facă la fiecare trei luni fără utilizarea instrumentelor de mână sau a celor mecanice?
Schlagenhauf:Curățareapungilorparodontale folosind doar curățarea cu jet de pudră Airflow, ca parte a terapiei parodontale de susținere, este cel puțin plauzibilă pe baza rezultatelor studiului nostru și cu siguranță ar fi o alternativă atractivă la procedura tradițională, atât din perspectiva costului, cât și a timpului.
În orice caz, echivalența acestei abordări ar trebui mai întâi să fie validată în studii clinice adecvat controlate.
Nu ați colectat date privind satisfacția pacientului și a practicianului. Ne puteți spune părerea Dumneavoastră subiectivă asupra acestor puncte?
Schlagenhauf: De fapt, nu am făcut o colectare sistematică a datelor despre acest aspect, dar am documentat posibila apariție a efectelor secundare neașteptate ale ambelor proceduri terapeutice investigate.
Nu a existat nici un feedback corespondent de la pacienții tratați inițial cu Airflow sau de la pacienții de control tratați convențional. În orice caz, diferiți pacienți din lotul de testare, ne-au spus, la întâlnirile inițiale de urmărire că au fost plăcut surprinși de nivelul scăzut al durerii cauzate de curățarea cu jetul de pudră.
După părerea mea, curățarea cu pudră este, de asemenea, o opțiune atractivă pentru practician datorită manevrării ușoare și a timpului necesar, vizibil redus, în comparație cu procedura convențională.
Reperul – Echivalența dovedită sau superioritatea
Ce părere aveți despre declarația modificată de Listl și Birch, 2013: „Dacă integrarea unei noi terapii este luată în considerare, atunci ar trebui să fie superioară din punct de vedere clinic și al rezultatelor microbiologice sau al substanței conservate și/sau să ofere aspecte relevante suplimentar, cum ar fi satisfacția pacientul și a medicului, economie de timp sau eficiență a costurilor.”?
Schlagenhauf: În opinia mea, criteriul decisiv pentru înlocuirea metodelor terapeutice cu metode inovatoare ar trebui să fie întotdeauna un rezultat superior, sau cel puțin echivalent, al tratamentului, demonstrat de rezultatele studiilor clinice controlate. Noi proceduri cu eficiență clinică echivalentă pot prezenta atunci un interes deosebit dacă utilizarea lor este mai rentabilă sau subiectiv mai agreabilă pentru pacienți.
Din acest punct de vedere, ați recomanda procedura Airflow ca standard în terapia antiinfecțioasă și în terapia parodontală de susținere?
Schlagenhauf: Această curățare cu jet de pudră, utilizând pulberi slab abrazive, cum ar fi glicina sau eritritolul a fost o parte integrantă a spectrului tratamentului parodontotic la Departamentul de Parodontologie al Universității din Würzburg de mai bine de 20 de ani, și este aplicată în mod obișnuit la aproape toți pacienții noștri. Cu condiția să fie aplicat conform indicațiilor, îl pot recomanda fără rezerve pentru utilizarea în terapia antiinfecțioasă și terapia parodontală de susținere.