Știm deja cât de importantă este decontaminarea și sterilizarea echipamentelor și a instrumentelor din clinicile dentare. Nici nu vrem să auzim de microbi sau de o posibilă contaminare – astfel, munca personalului medical nu se rezumă doar la efectuarea tratamentelor și redarea zâmbetelor, ci și asigurarea unei igiene corespunzătoare a mediului de lucru, a aparaturii medicale și a instrumentarului.
Ce este autoclavul și de ce este el atât de important?
Conform ordinului 961/2016, sterilizarea zilnică a instrumentarului medical și a instrumentelor folosite este un procedeu obligatoriu prin lege, el fiind cel care intră cel mai mult în contact cu pacienții.
Sterilizarea este efectuată, de cele mai multe ori, prin intermediul unui autoclav, devenit una dintre dotările indispensabile unităților medicale care își doresc să funcționeze în concordanță cu normele legale, în mod corect și sigur.
Cu toții ne dorim ca instrumentele de laborator să funcționeze optim, în condiții de maximă siguranță. Iar pentru ca dorința să devină realitate, este important să acordăm o mare atenție procesului de sterilizare.
Eficiența dispozitivului de sterilizare se va reflecta de fiecare dată în performanțele sporite din cadrul laboratorului medical, motiv pentru care fiecare autoclav dispune de tehnologia aburilor de înaltă presiune.
Poate te întrebi de ce autoclavul utilizează metoda de sterilizare cu aburi. Ei bine, această procedură prin intermediul aburilor durează doar trei minute – timp în care sterilizarea are loc la 134 de grade Celsius. Practic, este ca și cum ai utiliza aerul fierbinte, la o temperatură de 160 de grade Celsius, timp de două ore.
De cele mai multe ori, sterilizarea și decontaminarea prin intermediul autoclavului are loc la temperaturi cuprinse între 121 și 134 de grade Celsius, pe durate cuprinse între 15-30 de minute (timp ales în funcție de necesități).
Eficiența sterilizării este crescută atunci când folosim autoclavul – acesta elimină aerul înainte de activarea procesului, astfel încât mediul creat să fie optim, iar rezultatele procesului să fie remarcabile. De asemenea, mulți specialiști sunt de părere că sterilizarea prin autoclav este cea mai sigură și cea mai economică metodă de sterilizare.
Nu numai instrumentarul poate fi sterilizat cu ajutorul autoclavului. În principiu, cu ajutorul acestui instrument se pot decontamina multiple instrumente și ustensile specifice de laborator, sticlărie și alte echipamente.
Cum să alegi cel mai bun autoclav
Flora microbiană poate fi distrusă în totalitate numai în urma unui proces riguros. Astfel, certitudinea sterilizării depinde de modul în care sunt tratate și urmate următoarele etape specifice: prespălarea și curățarea obișnuită, presterilizarea, respălarea acestora și clătirea, ambalarea în pungi autoclavabile care se sigilează (utilizate pentru depozitarea deșeurilor contaminate de laborator sau a produselor periculoase) și punerea acestora în autoclav.
Bineînțeles, procedeul de sterilizare este influențat direct de calitatea și eficiența autoclavului. Dacă vrei să achiziționezi cel mai bun autoclav, trebuie să fii atent la:
- Tipul necesar – în funcție de ciclurile de sterilizare, autoclavele se pot încadra în clasa S, clasa N și clasa B. Noi îți recomandăm să optezi pentru un autoclav ce aparține clasei B, acesta fiind cel mai frecvent utilizat, utilizând un proces complet de sterilizare.
- Capacitate – sterilizatorul autoclav trebuie ales în funcție de necesitățile cabinetului și de spațiul disponibil. În acest moment există o multitudine de modele pe piață, pornind de la autoclavele mici, care au o capacitate de 7 l, și până la cele de dimensiuni mari, a căror capacitate poate ajunge și la 150 l. Astfel, este foarte important să analizezi întrebuințarea acestuia și volumul de instrumente ce vor trebui sterilizate înainte de a lua decizia finală.
- Cost – prețul unui autoclav poate varia între 2000 și 5000 de euro, în funcție de producător. Prețul este stabilit în funcție de tip, dimensiuni, capacitatea camerei de sterilizare și de consumul energetic.
- Raportul calitate-preț – investiția este una pe termen lung, așadar trebuie să te asiguri că autoclavul ales are o calitate superioară și că este în concordanță cu prețul.
Beneficiile unui autoclav eficient
În ultimii ani, domeniul stomatologic s-a bucurat de progrese remarcabile. Odată cu această evoluție, produsele concepute special pentru a asigura desfășurarea activității într-un cabinet dentar în condiții normale (în conformitate cu normele reglementate de lege) au început să fie mult mai ușor de găsit, multe dintre ele aflându-se doar la un click distanță.
Sterilizarea și decontaminarea sunt procese vitale în cadrul unui cabinet dentar. Un autoclav eficient distruge toate microorganismele: bacterii, viruși și spori. De cele mai multe ori, procesul de sterilizare durează între cincisprezece și treizeci de minute, durata variind în funcție de instrumentele care necesită îndepărtarea agenților patogeni. Numai repetând aceste procese ne asigurăm că nu punem în pericol sănătatea noastră sau a pacientului
Acum că știm cât de important este să alegi cel mai bun autoclav pentru nevoile cabinetului tău, este necesar să acordăm o atenție sporită și ofertelor disponibile pe piață.
Noi recomandăm de fiecare dată ofertele furnizorilor de încredere, cum ar fi EVO CLAVE sau W&H, cu autoclave clasa B precum exemplele de mai jos, care sterilizează toate tipurile de materiale dentare.
Iar pentru că ne dorim să alegi cel mai bun autoclav, am selectat mai jos câteva modele în funcție de cost, capacitate și caracteristici. Alege noul tău autoclav din oferta POKA!
- EVO CLAVE 23 l – sterilizează atât materialele solide, poroase, neambalate, ambalate simplu sau dublu, cât și cele tubulare. Este prevăzut cu slot usb și imprimantă, are o putere de 2200VA și o greutate de 51 kg. Vine la pachet cu următoarele accesorii: un suport pentru tăvi, trei tăvi, un instrument pentru prinderea tăvilor, două furtune de evacuare și un instrument pentru reglarea ușii.
- EVO CLAVE 29 l – complet automat, cu programe pre-setate, control al temperaturii și presiunii. Este ușor de folosit, dispune de program pentru sterilizare lichide și uscare, cântărește 65 kg și are o putere de 2200VA. Îndeplinește Bowie & Dick test cu sistem Helix și are un rezervor de apă ușor accesibil. Ultimele 20 de cicluri sunt stocate automat și pot fi listate oricând dorești.
- WH LINA 22 l + PRINTER –potrivit pentru cabinetele de dimensiuni reduse, având o garanție de 24 de luni sau de 2000 de cicluri. Dispune de un mod de operare simplu, silențios, de o imprimantă externă și de un program de sterilizare ECO B ce poate reduce până la jumătate timpul de sterilizare la încărcături mici. Prezintă un filtru de praf incorporat pentru asigurarea nivelului constant de performanță și pentru reducerea costurilor de mentenanță. Are o greutate de 40 kg și este echipat cu un grătar reversibil, trei tăvi de aluminiu, o pâlnie și un tub de golire.
Te interesează și alte modele? Vezi AICI toate autoclavele disponibile în oferta POKA!
[…] Cum să alegi un autoclav – Scurt ghid practic […]