De ce și cum să utilizezi un agent de evidențiere – Guided Biofilm Therapy by EMS

0
649
Guided Biofilm Therapy by EMS - Airflow Prophylaxis Master

Dr. Neha Dixit și dr. Marcel Donnet susțin că nu puteți ignora ceea ce vedeți, mai ales, când vine vorba de a vă păstra dinții pe viață. O atenție deosebită este acordată Guided Biofilm Therapy și utilizării unui agent de evidențiere.

Menținerea unei guri sănătoase este o luptă continuă, pentru că activitatea bacteriilor din gură nu se oprește niciodată. Prin urmare, este nevoie de o strategie eficientă pentru a ne păstra dinții pe viață și a câștiga această luptă. Deci, cheia este „lucrul în echipă” între pacient și medicul stomatolog care oferă curățare profesională a dinților.

Ce este Guided Biofilm Therapy?

Metoda modernă, profesională de profilaxie, Guided Biofilm Therapy (GBT), în care EMS Airflow Prophylaxis Master joacă un rol esențial, urmează o abordare strategică și are ca scop menținerea dinților pe viață. De fapt, GBT ghidează medicul să efectueze cea mai bună profilaxie, oferind cel mai înalt confort pacientului cu o eficiență maximă a tratamentului. Acest lucru, la rândul său, crește responsabilitatea pacientului în a depune eforturi pentru rezultate îmbunătățite în materie de igienă orală prin motivație și educație.

Acest protocol urmează opt pași logici și modulari pentru a simplifica tratamentul și a putea analiza progresul.

Guided Biofilm Therapy

În cadrul acestor pași, aproape la început (pasul 2), medicul stomatolog evidențiază placa bacteriană cu un colorant specific care arată unde este localizată aceasta. Acest pas crucial este adevăratul ghid al „Guided Biofilm Therapy”: va ajuta medicul să îndepărteze corect placa bacteriană supragingivală, asigurând o gură curată. Este, de asemenea, un facilitator pentru o abordare a muncii în echipă între medic și pacient, făcând posibil al treilea pas al GBT – motivarea pacientului.

Să începem prin a înțelege mai multe despre procesul de evidențiere.

Ce este un agent de evidențiere?

Placa bacteriană nu este vizibilă cu ochiul liber. Prin urmare, beneficiul unei soluții care, atunci când este aplicată, face placa bacteriană clară, este evidențierea zonelor care au fost omise în timpul periajului dentar zilnic. Importanța utilizării unui agent de evidențiere este adesea neglijată. Cu toate acestea, GBT folosește bureței preîncărcați, care sunt ușor de utilizat cu ajutorul unei pense.

Guided Biofilm Therapy

Burețelul colorează doar zonele în care a intrat în contact cu placa bacteriană. Îndepărtarea obrajilor sau a limbii este necesară, făcând procedura rapidă și localizată, prevenind colorarea inutilă a acestora.

De asemenea, este important ca pacientul să știe că în timpul GBT, colorantul folosit este plăcut aromat și nu este iritant pentru gingii, fiind biocompatibil.

Oferă un contrast semnificativ, permițând atât pacientului, cât și medicului să vadă întreaga placă bacteriană.

Guided Biofilm Therapy

În trecut, a existat o reticență la utilizarea unui agent de evidențiere, deoarece acesta era disponibil doar sub formă de tabletă sau lichid – colorând limba, buzele și dinții. Acest lucru fiind o provocare pentru medici, deoarece pacienții erau nemulțumiți de culoarea rămasă pe buze, limbă etc., după programarea de igienizare a dinților. Pacienților le place să vadă cât de bine și-au periat dinții.

Culoarea aplicată pe dinți permite medicului o vizualizare îmbunătățită a plăcii bacteriene și ajută pacientul să vadă unde trebuie să-și îmbunătățească tehnica de periaj. De asemenea, poate arăta necesitatea curățării interdentare din cauza acumulării bacteriene în spațiile dintre dinți. Toate acestea sunt posibile doar datorită acestui pas de evidențiere. Odată ce pacientul își cunoaște capacitatea de periaj și observă îmbunătățirea de la o ședință de GBT la alta, motivarea acestuia să efectueze un regim eficient de îngrijire la domiciliu devine mai ușoară.

Agentul de evidențiere: o imagine instantanee a locurilor în care pacienții trebuie să îmbunătățească igiena orală.

Evidențierea nu numai că ajută la motivare și autoevaluare, dar deschide și ușile către reeducare în ceea ce privește istruirea personalizată a pacientului și eficiența menținerii igienei orale. Întrebări precum „ce ajutor interdentar ar trebui să folosesc?” și „de ce există atât de multă placă bacteriană în aceste zone?” pot primi un răspuns.

Pacienții cu aparate ortodontice, în special, au beneficiat enorm în urma evidențierii. Acești pacienți, inclusiv adolescenții, pot vedea pe ce zone trebuie să se concentreze în timpul periajului dentar.

Pacienții cu implanturi, fațete din porțelan și obturații multiple au beneficiat, de asemenea, în mod semnificativ, deoarece evidențierea asigură că aceste zone, pentru care au investit mulți bani, sunt păstrate fără placă bacteriană. Evidențierea crește responsabilitatea pacientului, construiește încredere și încurajează munca în echipă.

Utilizarea unui agent de evidențiere nu este o opțiune; este o practică obligatorie și etică în timpul profilaxiei. Pacienții trebuie să cunoască și să aibă dreptul de a-și vedea placa bacteriană.

Indiferent dacă pacienții au sau nu sângerări ale gingiilor, o infecție, dinți sănătoși sau implanturi, ar trebui să ceară să li se evidențieze placa bacteriană.

În plus, evidențierea asigură un tratament de calitate, deoarece pacienții știu că plătesc pentru eliminarea ei 100%.

Evidențierea înlătură multe bariere de comunicare și reduce inhibiția. Pacienții au nevoie de ajutor vizual pentru a putea înțelege mai bine. Prin evidențiere, înainte de instrucțiunile de igienă orală în timpul GBT, putem ajuta pacientul cu sprijin vizual, mai ales în cazul pacienților care au o idee greșită cu privire la cât de bine își curăță dinții. Adesea, pacienții nu văd realitatea, mai ales atunci când au investit în periuțe de dinți scumpe și folosesc în mod regulat metode interdentare. Acești pacienți cred că fac suficient și nu se gândesc că ar putea exista zone pe care le-au ratat. Însă ei nu pot totuși ignora ceea ce văd.

Evidențierea înseamnă un mod incontestabil de a trece de la sfaturile comune la instrucțiuni specifice, personalizate, privind igiena orală a pacienților.

Ținând cont de faptul că lupta cu bacteriile orale nu se termină niciodată, este esențial să se adopte o abordare de lucru în echipă între medic și pacient pentru cele mai bune rezultate ale tratamentului.

Guided Biofilm Therapy

GBT permite profesioniștilor să efectueze îndepărtarea minuțioasă și eficientă a plăcii bacteriene folosind un agent de evidențiere. Din punctul de vedere al pacientului, pentru a continua beneficiile tratamentului GBT, pașii de evidențiere și motivare promovează o igienă orală bună și autodisciplina zilnică. GBT este cu adevărat cea mai bună alegere astăzi pentru a păstra dinții pe viață.

Referințe

Dr. Neha Dixit, lider global al afacerilor clinice și al educației profesionale la Swiss Dental Academy (SDA), este membru activ al SDA și al EMS din 2009. Parodontolog de formație, ea este un clinician pasionat și entuziast care crede în furnizarea de educație pentru clinicieni la nivel global, susținută de dovezi științifice. Dr. Dixit a primit o pregătire de specialitate în parodontologie nechirurgicală și a fost un susținător ferm al adoptării unei abordări clinice non-invazive încă din timpul absolvirii, chiar înainte de a se alătura EMS.

Dr. Marcel Donnet este inginer chimist cu un doctorat în Tehnologia pulberilor. El efectuează cercetări de peste 20 de ani în domenii interdisciplinare, inclusiv pulberi, fluide, tehnologii chimice, medicale și dentare. Pasiunea lui este să găsească cea mai bună opțiune clinică atât pentru clinician, cât și pentru pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here