De când lucrez ca tehnician dentar, am fugit de lucrările provizorii, mai ales de cele realizate din acrilat, din cauză că nu reușeam să stabilesc un protocol rapid, repetabil și rentabil. Cu apariția imprimantelor 3D, a devenit chiar o plăcere să fac provizorii.
În acest articol vă prezint un caz concret, o lucrare provizorie realizată pe 8 implanturi, pe ti-base-uri la o arcadă superioară. Am lucrat cu sistemul WithMe Dental cu o imprimantă de 4K cu mărimea de pixel de 35 de microni și am folosit rășina V-Print C&B Temp de la VOCO.
Provizorii printate – Crearea lor, pas cu pas

După scanarea arcadelor, am început munca în Exocad.
Mare atenție la setarea gap-ului și la setarea dilatării radiale și axiale. Dacă greșim, putem avea niște coroane foarte largi sau dimpotrivă, lucrări strâmte care nici nu intră pe bonturi.
La această lucrare, am setat gap-ul la 80 de microni, cu dilatare axială de 20 de microni și radială de 60 de microni (Fig. 1). Aceste valori sunt setate după proprietățile rășinii, timpul de expunere la printare, grosimea materialului printat, prezența sau lipsa post polimerizării etc.

După finalizarea design-ului (Fig. 2, 3 ), rezultatul l-am analizat într-un alt program. Am găsit o eroare de STL, pe care am sigilat-o (Fig. 4).

Ajungem la programul de CAM. După poziționare, urmează adăugarea tijelor de suport. Îmi place să folosesc tije cât mai puține și cât mai subțiri, ca să nu distrug relieful ocluzal. De obicei pun între 3-5 tije pe dinte și din cele 3 variante de grosime am ales varianta cea mai
subțire, ca să fie cât mai ușoară îndepărtarea acestora după printare (Fig. 5).

Lucrez cu două softuri de CAM, în al doilea fac felierea design-ului. Înainte de feliere setez parametrii pentru printare (Fig. 6) și urmează felierea (Fig. 7). Timpul de printare era de 51 de minute și necesarul de rășină era de aproape 7 ml. În realitate, necesarul e mai mare, fiindcă avem pierderi de minim 2 tipuri:
- pierdere de rășină fluidă, adică rășină nepolimerizată, care rămâne pe lucrările printate, pe platforma de printare, în tancul de rășină. O parte bună se poate recupera. Aceste pierderi pot crește necesarul de material la dublu sau chiar și mai mult față de lucrarea propriu-zisă;
- pierdere de rășină rigidă, adică rășină polimerizată care nu face parte
din lucrare. Mă refer la baza printării pe platformă și la tijele de suport. Acestea nu pot fi recuperate.

Printare e gata! Ce urmează?
După printare (Fig. 8), se spală lucrarea în IPA (alcool izopropilic) de 99 % ca să curățăm lucrarea de rășina reziduală (Fig. 9) şi se taie lucrarea de pe platformă.


Mare atenție: putem crăpa lucrarea în bucăți la această fază, deci se face cu mare grijă (Fig.10). Se repetă spălarea și se finisează urmele care rămân după îndepărtarea tijelor (Fig. 11).


În acest moment se poate verifica rezultatul printării. La majoritatea rășinilor pentru provizorii rezultatul este un relief ocluzal șters. În acest caz, rășina fiind de o calitate premium, am avut un relief chiar detaliat (Fig. 12, 14), în plus aspectul în trepte apare doar mucozal, nu și ocluzal. (Fig. 13)


Urmează lustruirea. Pe partea mucozală am aplicat un strat de rășină (Fig. 15) și am pus lucrarea în cuptorul de fotopolimerizare timp de 2 minute, iar în restul am lustruit-o clasic cu perii, pufuri și pastă de lustruit. Cimentarea abutment-urilor o fac după un protocol adeziv, și așa am ajuns la final (Fig. 16, 17).

Un mare avantaj la provizoriile printate este precizia în general, timpul redus de execuție, care în acest caz a fost de aproximativ 80 de minute din momentul pornirii programului de design până în momentul pornirii imprimantei 3D pentru printare.
În final aș dori să exemplific o formă specială de colaborare. Colaborez mult cu medici din extra-urban, cu care am stabilit un protocol. Medicul are o imprimantă 3D la cabinet. Scanează cu scaner intraoral arcadele, îmi trimite fișierele, eu imediat realizez design-ul la lucrarea provizorie; îi trimit înapoi, iar medicul este cel care printează lucrarea propriu-zisă, astfel marcând o bulină roșie la adresa colaborării între medic și tehnician.
Papp István
Tehnician Dentar // Fondator Oxi Dental și Co-fondator al sistemului WithMe 3D