Sistemul de injectare fără ac – Viitorul anesteziei?

1
1325
Sistem anestezie fără ac Comfort-In

Conceptul de injectare fără ac prin difuzie are la bază tehnologia – Jet Injection, ce reprezintă o alternativă la administrarea anestezicului la nivel intradermal, subcutană şi intramuscular.

Principiul Jet Injection- direcţionează soluţiile (medicamente, anestezice) din dispozitivul de injectare, printr-un orificiu extrem de mic, cu o anumită presiune ce imprimă o viteză mare de penetrare la nivelul ţesuturilor.

Tehnologia Jet Injection a început să fie folosită din anul 1940, când a fost utilizată la vaccinarea în masă in USA. Dispozitivele fiind din plastic aveau component reutilizabile, iar presiunea dispozitivului se obţinea cu ajutorul unei butelii de CO2. Aceste dispozitive au fost abandonate deoarece nu asigurau protecţie la infecţiile încrucişate (cross contamination).

În prezent cercetătorii de la MIT Univer- sity, au îmbunătăţit această tehnnologie prin care diferite lichide pot pătrunde cu presiune în ţesuturi, la nivel celular, cu o viteză similară cu cea a sunetului (340m/s) printr-un orificiu de diametru foarte mic ( similar cu al trompei unui ţânţar).

MK Global Co. aripa de marketing MIIKA Medical una din organizaţiile cu cea mai rapidă creştere în tehnologia cu injectare fără ac- Jet Injection, din Coreea de Sud, care a dezvoltat dispozitivul COMFORT-IN cel mai cunoscut şi răspandit în domeniul administrării lichidelor prin difuzie.

Sistem Confort In

În cazul stomatologiei cea mai utilizată metodă de administrare a lichidelor la nivelul cavităţii bucale este anestezia şi administrarea anestezicului la nivelul ţesuturilor cu scopul de a reduce sau suprima total sensibilitatea dureroasă. Atenuarea durerii până la dispariţie, temporar sau complet pe perioada intervenţiei stomatologice a permis dezvoltarea tehnologiei medicale şi complexitatea manoperelor din domeniul stomatologiei.

Tehnologia de injectare fără ac COMFORT-IN, este certificat CE (CE0120) în cadrul Uniunii Europene pentru administra- rea subcutanată a insulinei. Acest dispozitiv a fost adaptat, varianta Soft și pentru utiliza- rea lui în stomatologie.

Componentele dispozitivului sunt metalice, presiunea de injectare se obţine prin activa- rea mecanică a unui arc ce împinge un piston.

Avantajele dispozitivului COMFORT-IN de injectare fără ac

 • introduce anestezicul în ţesuturi fără a utiliza un ac
 • introducerea anestezicului este nedur- eroasă datorită vitezei mari de difuzie şi a concordanţei dintre cantitatea adminis- trată/presiunea exercitată
 • anestezicul este introdus radial in ţesut, deci pe o suprafaţă mai mare de absorbţie
 • anestezia se instalează rapid datorită principiului de difuzie şi a adâncimii de penetrare
 • dispozitivul este uşor de folosit și de igienizat
 • componentele care intră în contact cu ţesuturile nu sunt reutilizabile, deci reduce la maxim riscul contaminării şi transmiterii infecţiilor;
 • permite anestezia ţesuturilor cu o cantitate mai mică de anestezic
 • permite utilizarea anestezicului existent în cabinetul stomatologic prin utilizarea adaptorului de transfer
 • poate fi utilizat la oricare pacienţi, indiferent de vârstă, dacă nu au contraindicaţii de administrate a substanţei anestezice (alergii)

Dezavantajele dispozitivului COMFORT- IN fără ac

 • forma şi dimensiunea dispozitivului nu permit accesul în zonele distale ale cavităţii orale
 • dezvoltarea unui zgomot în timpul activării pistonului
 • stabilirea corectă a contactului cu ţesuturile poate fi greu de realizat
 • costurile consumabilelelor.

Dispozitivul de injectare fără ac COMFORT-IN, este un instrument ce poate fi utilizat în Cabinetele Stomatologice cu success ca alternative sau în completarea dispozitivelor clasice de anestezie, poate fi utilizat la orice pacient şi în mod special la cei cu fobie pentru ace, la pacienţii anxioşi sau la pacienţii la care se optează pentru utilizarea unei cantităţi mici de substanţă anestezică.

🛒 Sistemul COMFORT-IN, de la MK Global, este disponibil in oferta POKA!

Articol prezentat de:
Prof. Univ. Dr. Atena Găluşcan

Dr. Atena Galuscan

Disciplina de Medicina Dentară Preventivă, Comunitară şi Sanatate Orală Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here