VITABLOCS TriLuxe forte: O alegere eficientă pentru restaurări funcționale și estetice

0
549
VITABLOCS TriLuxe forte

Înainte de apariția fluxului de lucru digital în laboratoare și cabinete, reabilitarea funcțională și estetică a dentiției deteriorate prin abraziune și cu ocluzie deschisă a fost o mare provocare. Se fabrica manual o restaurare individuală pentru fiecare dinte, ceea ce lua foarte mult timp și era costisitor.

O astfel de reconstrucție totală poate fi un proces îndelungat; trebuie mare grijă la stabilirea diagnosticului inițial și trebuie identificate interferențele ocluzale. Dacă ocluzia obișnuită deviază față de ocluzia centrică, trebuie alocat timp suficient procesului de restaurare. În schimb, mai întâi trebuie echilibrată ocluzia folosind terapia prin splinturi, combinată apoi, dacă e necesar, cu un tratament ortodontic, și apoi centrată.

Soluție dovedită și inteligentă

Cel puțin în ceea ce privește materialul, fluxul de lucru digital permite acum restaurarea rapidă a dentiției abrazate în urma unui diagnostic și pre-tratament. Chiar și sub formă de disc, materialele estetice, precum ceramica feldspatică cu structură fină VITABLOCS TriLuxe forte, prezintă un aspect similar dentiției naturale, precum și un gradient de culoare natural.

Prin urmare, o simplă finisare este de ajuns pentru a crea restaurări strălucitoare – nu presupune ardere. Precizia cu care sunt realizate și legătura adezivă puternică asigură rezultate predictibile. Iar materialul este disponibil de decenii – prima generație de VITABLOCS a fost integrată cu succes în 1986 și este considerată standardul de aur în multe studii științifice.

Povestea succesului clinic

Există un număr impresionant de studii clinice despre faptul că materialul poate fi folosit cu succes intraoral și pe termen lung: După 27 de ani, inlays și onlays fabricate din ceramica feldspatică cu structură fină aveau o rată de supraviețuire de 87.5%. După 12 ani, rata de supraviețuire a fost de 95%. Rata de supraviețuire clinică după nouă ani a fațetelor a fost de 94%.

Cu alte cuvinte, toate tipurile de restaurări pentru reconstrucții totale au demonstrat stabilitate clinică pe perioadă lungă de timp. Un avantaj crucial în acest sens la reconstituirile totale este, că abraziunea VITABLOCS TriLuxe forte este similară cu cea a smalțului natural 10. Aceasta facilitează de asemenea echilibrarea ocluziei în timpul purtării
îndelungate, ceea ce asigură prevenirea interferenței ocluzale, în special cu antagoniștii naturali.

Studiu de caz

O pacientă de 72 de ani a venit la cabinet nemulțumită de aspectul dinților ei. În timpul examinării inițiale au fost evidente procesele de abraziune și eroziune generalizate. Zona anterioară a fost caracterizată prin fracturi și o lipsă considerabilă din lungimea dinților. În plus, pacienta s-a plâns de zone cervicale expuse.

Pacienta și-a dorit reconstrucția dinților pierduți de-a lungul timpului și stabilizarea relației ocluzale pe termen lung. Deoarece pacienta și-a exprimat dorința unei soluții rapide și economice care să-i satisfacă cerințele estetice, s-a luat decizia de a efectua o înălțare a ocluziei și reconstrucția totală folosind ceramica feldspatică multicoloră cu strutură fină VITABLOCS TriLuxe forte. Poze mai vechi ale pacientei ne-au ajutat la început să simulăm virtual pe computer rezultatul dorit și să discutăm despre acesta.

Diagnostic funcțional estetic

La palparea mușchilor masticatori nu s-a sesizat întărirea acestora. Pacienta nu a vut reclamații cu privire la situația ei ocluzală. Nici din punct de vedere clinic nu au existat deviații după deprogramare între intercuspidarea obișnuită și poziția condililor în relație centrică. Exista doar o pierdere a dimensiunii verticale ca urmare a proceselor de abraziune și eroziune. Din acest motiv mușcătura a fost înălțată cu un milimetru în articulator pentru a se putea realiza un wax-up funcțional estetic.

Amprenta pentru wax-up s-a luat cu silicon, care a permis apoi transferul wax-up-lui de pe model în gura pacientului. Cheia de silicon s-a umplut cu compozit fluid (3M Protemp 4) și s-a repoziționat pe dantură. După priză, compozitul a rămas pe dentiție după îndepărtarea cheii de silicon: wax-up-ul a devenit un mock-up care s-a folosit apoi pentru ajustări fine ale esteticii și funcționalității în condiții de biodinamică. Rezultatul modificat a fost scanat cu Dentsply Sirona CEREC Omnicam, și a reprezentat baza pentru designul virtual al restaurării.

Procesul de restaurare

Pentru stabilizarea ocluziei s-a reconstituit mai întâi zona posterioară cu coroane și coroane parțiale realizate din VITABLOCS TriLuxe forte în culoarea 1M2. Astfel, s-a constatat că dinții 17, 16, 25, 26 și 27 nu necesitau tratament datorită tratării dinților antagoniști. După stabilizarea mușcăturii în zona posterioară, s-a putut continua cu reconstituirea zonei estetice și cu stabilirea unei noi alinieri a liniei caninilor. Obiectivul era ca forțele laterale
distructive să nu mai impacteze zona molarilor. Primul pas a fost restaurarea zonei frontale superioare.

După anestezia locală, s-au făcut mici modificări pe mock-up în zona incizală, precum și remodelarea gingiei prin gingivectomie. În urma scanării intraorale, datele s-au transferat către softul CAD inLab. În timpul procesului de design, s-a folosit mock-up-ul digitalizat anterior ca bază pentru morfologie. Fabricarea CAD/CAM a fațetelor a fost realizată cu aparatul de frezat Dentsply Sirona X5.

Restaurările au fost finisate cu instrumente diamantate de granulație fină și gume abrazive, apoi caracterizate și glazurate cu sistemul culorilor de pictură VITA AKZENT Plus. După cimentarea adezivă a fațetelor cu 3M Relyx Veneerîn zona superioară, restaurarea zonei frontale inferioare s-arealizat în același fel.

Follow up și concluzii după 4 ani și jumătate

Pentru a ameliora presiunea pe sistemul stomatognat în timpul nopții și pentru a proteja restaurarea s-a fabricat un splint cu ghidaj frontal al caninilor pentru maxilarul superior. Restaurarea a rămas intactă 18 luni după cimentare, iar pacientul a fost lipsit de simptome. VITABLOCS TriLuxe forte s-a dovedit un booster eficient în tratamentul cu reconstrucții totale. Prin urmare, acest tratament complex are are potențialul de a fi benefic chiar și pentru un grup mai larg de pacienți.

Acest tip de restaurare va fi din ce în ce mai important pe viitor, în special deoarece societatea noastră continuă să îmbătrânească, iar o profilaxie corespunzătoare asigură păstrarea popriilor dinți la o vârstă înaintată. În cazul de față pacientul a fost mulțumit pe deplin cu durata scurtă a tratamentului și rezultatul estetic.

Chiar și după 4 ani și jumătate, în timpul unei examinări de follow-up toate restaurările s-au dovedit a fi intacte. Nu a existat nicio abraziune necontrolată sau parafuncție în zonele incizale și ocluzale.

Vezi blocurile de ceramică VITABLOCS TriLuxe forte disponibile în oferta POKA

Julio C. Gomez Paris este medic dentist și tehnician dentar în Argentina. Cabinetul său, Dental Center PLUSS se află în orașul Rosario. În plus, este directorul Institutului Sperior de Tehnică Dentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here